HM Lang
Ingen høster så tidlig som Markus Lang som er en relativt ny, men svært interessant, produsent i Kremstal. Han er opprinnelig ingeniør fra Tyskland, men har gjort østerriker av seg. Markus laget sin første vin i 2012 og er nå vinbonde på heltid sammen med kona Heidelinde.
Lang driver 2,5 hektar med 80+ år gamle vinstokker i Steiner Schreck og Braunsdorfer. De bratte vinmarkene langs Donau-elven drives biodynamisk (sertifisert av Demeter). Vinene lages for hånd i en tunnel som ble brukt som bomberom under andre verdenskrig. I denne tunnelen gjæres og lagres altså de flotte Riesling og Grüner Veltliner-vinene til Lang i dag.
Pressen er plassert utenfor tunnelen hans slik at saften renner med tyngdekraften inn i kjelleren. Etter at gjæringen (med naturlig gjær) er ferdig, lagres vinene i minst ett år på bunnfallet. Små mengder SO2, 30 til 40 mg, tilsettes ved tapping. Vinene lagres deretter ytterligere ett år på flaske før de slippes.
Lang høster på PH istedenfor sukkernivåer, og sier selv at «Kjølige og lette hvitviner som er like klare som en alpebekk, det er stilen jeg liker å produsere». Vi syns dette er en bra beskrivning av vinene hans, som er friske, mineraldrevne og elegante.
«Without any doubt, Markus Lang, … has the potential to become an iconic producer of a Riesling and Veltliner style Austria hasn’t yet seen in modern times» – Stephan Reinhardt, The Wine Advocate.