«Familiebedrift siden den gang» sier faren Rino Sottimano smilende om vingården sin. Det var på slutten av 1960-tallet Rino Sottimano kjøpte det som den gang var en bitteliten gård midt i en vinmark. Akkurat denne vinmarken er nå en av de beste enkeltvinmarkene i Barbaresco-området og Sottimanos mest kjente vin Cottà.
I dag er det Rinos sønn Andrea Sottimano som hersker i kjelleren. Familien Sottimano produserer økologiske viner av enestående kvalitet fra 18 kjærlig vedlikeholdte hektar i cruene Cottà, Currà, Fausoni, Pajoré og Basarin i Treiso og Neive.
Vinstokkene er nå mellom 25 og 70 år gamle og mellom stokkene vokser naturlige dekkvekster. Det brukes kun organisk gjødsel i vinmarkene. Gjennom respekt for naturen i vinmarkene, som alle dyrkes på samme måte, er Sottimanos filosofi å la Terroir tale i vinene. Hver av deres fem Barbaresco-crus vinifiseres også likt for å la det unike ved hver cru uttrykke seg.
Tilnærmingen i kjelleren er minimal intervensjon. Vinene gjæres spontant og gjennomgår en forsiktig malolaktisk gjæring med lang maserasjonsperiode mellom 24 og 30 dager. Vinene modnes på det fine bunnfallet i eikefat før de tappes ufiltrert og uklaret. Resultatet er viner som er terroirdrivne, elegante, subtile og likevel strukturerte.
Du kan kalle Sottimanos moderne tradisjonalister.